top of page

Güncel Haber

Kobani’yi Yeniden İnşa Platformu Muğla

7 Mart 2015

 

7 Mart Cumartesi günü Kobani’yi Yeniden İnşa Platformu Muğla toplantısını Akyaka’da, buradaki ekoloji mücadelesi için de sembolik bir önemi olan Zeytinpark’ta gerçekleştirdik. Toplantıya Akyaka, Gökova, Portakallık, Kızılyaka, Muğla Merkez, Marmaris, Datça ve Fethiye’den 20 kişi katıldı. Ölmez ağaçların altında, yeni uyanan bahar havası ve semaverde demlenmiş çay eşliğinde dostane ve sıcak bir toplantıydı.

Toplantının girişinde platformların ilk kuruluş çağrısından itibaren, nasıl bir yol ve süreç izlediğimizi, hangi ilkeler çerçevesinde bir araya geldiğimizi aktardık; Kobane’deki mevcut durum üzerine (nüfus, ekonomi, enerji, su vs.) bir bilgilendirmeden sonra Muğla Platformu olarak bizim neler yapabileceğimizi konuşmaya giriştik.

Öncelikle Kobane’de halen süren bomba, mayın ve tuzaklı mayın tehdidinin orada bırakın ekolojik inşayı, hafriyat kaldırmayı bile imkansız hale getirdiği gerçeği üzerinden bu konuda bir kampanya başlatmanın yerinde olup olmayacağını konuştuk. Kobani Kanton Yönetimi’nin uluslararası topluluk ve BM’ye, tehlikeli bomba ve patlayıcıları acil olarak temizlemek için gerekli olan uzmanlık ve teknik ekipman sağlaması çağrısında bulunduğunu biliyoruz. Mayın temizleme işiyle uluslararası arenada Kızılhaç’ın ilgiliendiğini de öğrenmiş bulunmaktayız Bu çağrıyla ilgili gelişmelerden haberdar olabilirsek, ihtiyaç halinde BM ya da Kızılhaç’ı bu konuda acilen harekete geçirmeye zorlayacak kampanyalar örgütleyebiliriz.

Konuştuğumuz bir diğer konu maddi yardım konusuydu. Ekolojik inşa sürecinde, gönüllülerin oraya gidişinden oradaki temel ihtiyaçlarına, inşaat için gerekli malzemelerden güneş enerjisi panellerine pek çok ihtiyaç kalemi ortaya çıkacağı konuşuldu ve Muğla’daki arkadaşlar bunun için bir bağış kampanyası önerdi. Ancak bizim gibi tüzel bir kişiliği bulunmayan sivil inisiyatifler için hem bağış toplamanın yasal zorlukları hem de parayla kurulan ilişkinin bu tarz gruplar için bir nevi yumuşak karın olabileceği gerçeği üzerinden maddi ve ayni dayanışma konusunda da başka bir formül üzerinde durduk:

Para toplama işini ihtiyaç halinde proje bazlı olarak gerçekleştirmeye, ne için harcanacağı net olmayan muğlak bağışlar toplamamaya karar verdik. Örneğin yarın öbür gün Kobani’de bir sağlık merkezi yapılacak olursa ya da güneş panelleri temin etmek gerekirse bunlara özel bağış kampanyaları örgütlemeye karar verdik.

Bir de Muğla bölgesindeki pek çok arkadaşımız kendi bağı, bahçesi olan, tarımsal üretim ve meyvecilik yapan ya da atıl bahçelerden bunları toplayan arkadaşlar. Özellikle Kobane’ye gidecek gönüllü arkadaşların gıda sorununu çözmek ve Kobane halkına bu anlamda ekstradan külfet olmamak için burada gönüllülere gönderilmek üzere kurutulmuş sebze-meyve ve reçel gibi işlenmiş ürünler hazırlayabileceğimizi böylesi bir ayni yardımının ekolojik bir perspektifle de daha uyumlu olacağını düşündük.

Son olarak toplantıda aktarılan Kobane’deki mevcut duruma (su, enerji, mayınlar vs.) ilişkin bilgileri de bundan sonraki toplantılara katılacak arkadaşlara önbilgi olsun ve aynı konuları tekrar tekrar konuşmayalım diye derli toplu yazmaya, bir sonraki toplantıdan önce katılımcılarla paylaşmaya karar verdik.

Daha geniş katılımlı bir Muğla Toplantısının 22 Mart Diyarbakır toplantısı sonrasında 5 Nisan 2015 Pazar Günü yine Akyaka’da yapılmasına karar verildi.

 

 

Ekolojik Demokratik Kobane için El Ele

 

 

PLATFORM İLKELER TASLAĞI

 

Diyarbakır'da toplanan platform gönüllüleri platform ilkelerini taslak olarak belirlemiştir. Bu ilkeler platform üzerinden tartışılmaya ve geliştirilmeye açıktır. Hepimizin katkılarıyla son halini alacaktır.

1- Kobani’yi Yeniden İnşaa Platformu sivil bir inisiyatiftir. Gönüllülüğü esas alan inisiyatif Kobani’nin yeniden inşasında sorumluluk hisseden, başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanan kişilerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. 
2- Kobani’yi Yeniden İnşaa Platformu, Kobani halkına ekolojik mimari modelleri tanıtır, bu modeller ve seçenekler hakkında bilgilendirmede bulunur. Tüm inşa sürecini Kobani halkının iradesi ile yürütmeyi amaçlar. 
3- Çalışmalarda yerellik esas alınır. 
4- Kobani’yi Yeniden İnşa platformu yapılandırma sürecinde Kobani’nin sosyo-ekonomik özelliklerini, ekonomik etkileri ve savaşın yaşattığı yıkımlara bağlı travmatik ruh halini dikkate alır. Kobani halkına ekolojik mimari, öz yönetim, cinsiyet özgürlükçü yaşam anlayışı gibi konularda seçenekler sunar. Yapılacak tüm çalışmalarda Kobani halkının desteği ve iradesi temel alınır. 
5- Kobani’yi Yeniden İnşa Platformu kentin yeniden yapılanma sürecinde kent mimarisinin tüm canlı ve cansız varlıklar üzerindeki psikolojik, sosyolojik ve ekonomik etkilerinin farkındalığıyla hareket eder. Başka bir yaşamın ancak başkaca bir mimariyle mümkün olduğunun bilinciyle platform ev, sokak, cadde, mahalle gibi kentin en küçük yerleşkesinden meydanlarına tüm yaşam alanlarının inşasında doğayı merkeze alır. Bütüncül bakış acısıyla yapılacak inşa faaliyetlerinde tahakkümcü ve hiyerarşik ilişkilerle bütünleşmiş yapılara karşı çıkarken cinsiyet özgürlükçülüğünü destekleyen toplumun dezavantajlı kesimlerini dikkate alan bir mimariyi savunur. 
6- Kobani’yi Yeniden İnşaa platformu Kobani’nin yeniden yapılandırılmasında ekolojik esasları dikkate alır. Halkın özgücüyle yapılması planlanan yapıların doğaya en az zarar verecek şekilde inşa edilmesi planlanır. Ekolojiyle uyumlu pasif yapılar inşa etmeyi amaçlar. 
7- İnşa sürecinin bir rant ekonomisine dönüşmemesi için yapıların inşasının katılımcı ve tekele dönüşmeyecek kooparatif ekonomisiyle yürütülmesi gerektiğini savunur.
8- İnşaa sürecinin aynı zamanda ekolojik mimari, demokratik yönetim, ekolojik tarım yöntemleri gibi konular için bir öğrenme alanı haline getirilmesiyle, inşa sonrası Kobani’de kurulabilecek özgürlükçü okullar için temel olması arzu edilir. 
9-Endüstriyelleşmenin günden güne yok edip parçalamaya çalıştığı şenlikli toplumun yerel kültür esas alınarak yeniden canlandırılması doğrultusunda çalışılır.
10- Yapım aşamasında atölyeler kurulması ve ekolojik malzeme üretimi, marangozluk, güneş paneli imalatı gibi atölyelerde öğrenilecek bilgi ve deneyimlerin gelecekte Kobani’de kurulacak kooparatifin alt yapısını oluşturması amaçlanır.
11- Sağlığın bir sektör alanı haline getirilip ticarileşmesine karşı endüstriyel tıpı minimalize edecek önleyici sağlığa ve doğal tıp konularına inşa sürecinden itibaren önem verilir.

bottom of page